Accuweather promašio sve prognoze u posljednje vrijeme, sada najavljuju vruće i suho ljeto

Objavljeno: 01. lipnja 2021. u 10:26h

Accuweather se s prošlim sezonskim prognozama i nije nešto proslavio, a prošlo ljeto pogriješili su i domaći stručnjaci koji su ove godine suzdržaniji u kataklizmičkim najavama.


Prisjetimo se, ljeto 2020. godine prema sezonskim prognozama trebalo je biti ekstremno suho i pakleno vruće uz temperature zraka do 40 °C. Na kraju je ljeto bilo temperaturno prosječno uz suficit oborina. Bilo je blago i kratko u odnosu na ljeta na kakva smo navikli u posljednjih nekoliko desetljeća.

Slično se dogodilo i sa zimom. Iako je u našim krajevima zima bila relativno blaga, jaka zahladnjenja zahvatila su velik dio Europe, ali i Sredozemlja, od Madrida do Atene. Prognoze su predviđale blagu zimu, čak i u Rusiji, a bilo je sasvim suprotno. Zima je bila poprilično oštra gledajući cijelu Europu.

Očekuje nas suho i vruće ljeto

Prema njihovim prognozama, klimatološko ljeto koje je započelo s današnjim danom obilježit će toplina i suša, a suša bi mogla pričinjavati velike probleme poljoprivrednicima diljem Europe.

Najveća temperaturna odstupanja, odnosno vrućina očekuje se u Portugalu, Španjolskoj, južnoj Francuskoj i Italiji koju će zahvaćati valovi vrućine sa sjevera Afrike. Područje Balkana nisu posebno istaknuli u svojim prognozama.

Toplinski valovi povremeno će zahvaćati i srednju Europu, no američki meteorolozi ovog su puta ipak oprezniji s najavama paklenih vrućina i ekstrema. Skandinavija i sjever Europe trebali bi imati promjenjivije i svježije vrijeme od prosjeka uz rijetke periode toplog vremena. (P.R./IM).

Komentiraj

Povezane vijesti