Accuweather: Očekuje nas olujna jesen, još rujan topliji od prosjeka!

Objavljeno: 17. kolovoza 2018. u 11:31h

Accuweather je u četvrtak objavio sezonsku prognozu za jesen prema kojoj naše krajeve očekuju turbulentni meteorološki događaji, naročito od listopada!


Ljeto su (uglavnom) pogodili

Prije osvrta na prognozu za jesen, moramo priznati kako su sezonsku prognozu za ljeto koju možete pročitati ovdje poprilično dobro predvidjeli.

Naročito se to odnosi na toplinske valove i požare u srednjoj i sjevernoj Europi, kao i na oluje na Balkanu kojih ove sezone nije nedostajalo.

Naši krajevi kao što smo zaključili u objavi sredinom svibnja nalazili su se na granici između dva tipa vremena, bez zabilježenih meteoroloških ekstrema.

Nastavak sličnog trenda i početkom jeseni…

Prema pisanju Accuweathera, nakon ekstremne ljetne topline na zapadu i sjeveru Europe, sličan trend nastavit će se i početkom jeseni.

Nastavak sušnog i toplog vremena pogodovat će novim požarima u Skandinaviji, dok se u našem dijelu Sredozemlja kako jesen bude odmicala predviđaju sve češće oborine.

Prema riječima meteorologa Alana Repperta, prosječna temperatura nadolazeće jeseni bit će 1-3 °C iznad prosjeka u Velikoj Britaniji, što je samo nastavak trenda iz prijašnjih mjeseci.

Slična ili čak i veća odstupanja predviđaju se u cijeloj Francuskoj, Belgiji, Nizozemskoj i Njemačkoj, a pad temperature na prosječne vrijednosti na tom području valja očekivati tek u studenome.

Sredozemlje postaje olujno!

Nakon ljetne sezone koja je u dijelovima Sredozemlja već bila poprilično olujna, sličan trend nastavit će se i u rujnu.

U listopadu i studenome slijedi širenje oborinske zone i na zapadni Balkan, a posebno izdvajaju mogućnost obilnih oborina oko Dinarida i na Jadranu.

Češće oluje doprinijet će i nižim temperaturama zraka. Dok će rujan vjerojatno biti topliji od prosjeka, u listopadu i studenome zbog češćih oborina i oluja slijedi njihov pad.

Neke od oluja pritom će donositi jake vjetrove i tuču uz mogućnost poplava, rekao je meteorolog Tyler Roys. (P.R./IM/Accuweather).

Povezane vijesti