Accuweather: Balkan očekuje blaga i mirna zima uz malo bure!

Objavljeno: 16. listopada 2019. u 20:30h

U nedjelju smo analizirali prve izlaze sezonskih prognoza za nadolazeću zimu, a danas je prognozu za Europu objavio i popularni američki servis Accuweather.


Prema njihovim predviđanjima prvi dio zime obilježit će velika aktivnost atlantskih ciklona koje će biti glavni čimbenik vremena u Europi. U takvoj situaciji u Velikoj Britaniji i na dijelu Skandinavije vrijeme će biti vjetrovito i kišovito.

Za ljubitelje zime i snijega u našem dijelu Europe nepovoljna je vijest što se glavnina aktivnosti atlantskih ciklona očekuje početkom 2020. godine, dakle u srcu zime. Kod takve sinoptičke situacije mala je vjerojatnost jačih zahladnjenja u našem dijelu kontinenta.

Blaga zima na Balkanu

Dok će ostatak Europe imati dinamičnije vremenske prilike, na Balkanu se očekuje mirna zima. I dalje će biti povremenih jačih pogoršanja vremena, no neće biti intenzivnih nevremena kao prošle sezone, zaključili su meteorolozi Accuweathera.

Između kraćih perioda promjenjivog vremena, zimu će obilježiti duga suha i topla razdoblja koja bi mogla trajati čak 2-3 tjedna. Sinoptička situacija u Europi također će ograničiti mogućnost pojave jačih i dugotrajnijih zimskih bura, a očekuje se i škrta snježna sezona u planinama Italije te na Dinaridima.

Kraće zimske epizode na sjeveroistoku Europe

Zima će najžešće zahvatiti istočnu Europu, uključujući istok Skandinavije gdje je moguć jači prodor hladnog zraka početkom zime, no arktički zrak neće se dulje zadržavati na tom području.

Iako bi temperature zraka prvog dijela zime na sjeveroistoku kontinenta mogle biti oko prosjeka, žešća zahladnjenja izglednija su tek u drugom dijelu zime.

S obzirom na prvi dio prognoze i dominaciju atlantskih ciklona, ovaj hladan zrak neće uspjeti prodrijeti do naših krajeva, barem ne glavninom. Takva prognoza u skladu je s glavnim izlazima prognostičkih modela koje smo analizirali u posljednjoj objavi, što je svakako loša vijest za ljubitelje oštrije zime u našem kraju. (P.R./IM).

Komentiraj

Povezane vijesti