2021. meteorološki nastavila gdje je stala 2020., stiže li nam za vikend snijeg?

Objavljeno: 06. siječnja 2021. u 20:39h

Meteorološka 2021. nastavila je tamo gdje je 2020. stala, odnosno prati nas za doba godine razmjerno toplo i promjenjivo vrijeme uz snijeg samo u gorju.


Hladno siječanjsko vrijeme zasad nas je zaobišlo, temperature zraka konstantno su iznad prosjeka, a snijeg je rezerviran tek za više dijelove Ćićarije i Učku. Negativne temperature zraka su rijetke, a bilježimo ih uglavnom u gorju.

Netipično za zimu, prvih dana 2021. godine zabilježili smo u nekoliko navrata jaku tuču koja je posebno obilna bila na Labinštini. Također, prisutna je iznimna grmljavinska aktivnost, a munje su ponegdje pričinile i štetu. Pritom treba spomenuti kako su na moru prvih dana godine i pijavice bile nerijetka pojava.

Atmosfera ni večeras ne miruje, a kod Raba se razvila jaka grmljavinska ćelija, kao da je srce ljeta.

U petak će južni vjetar konačno zamijeniti bura, a atmosfera će se barem nakratko stabilizirati. U Gorskom kotaru padat će snijeg, dok će na Jadranu dominirati bura. U subotu očekujemo sunčanije vrijeme s burom, ali riječ je o tek kratkotrajnom predahu od meteoroloških uzbuđenja.

Naime u nedjelju će na vrijeme utjecati sredozemna ciklona, a uz dotok hladnog kontinentalnog zraka i snijeg će biti nerijetka pojava. Iako većina modela trenutno ciklonu smješta južnije što našem području uglavnom donosi suho vrijeme, pahulje će vjerojatno barem nakratko zalepršati u velikom dijelu Istre.

U nizinama unutrašnjosti Hrvatske valja očekivati prvi pravi zimski snijeg, a snijeg će vjerojatno pasti i na potresom pogođenom području uz pad temperatura zraka i zimsko vrijeme. (P.R./IM).

Komentiraj

Povezane vijesti