Automatske meteorološke postaje – priključite se!

Istramet kao servis koji obrađuje i prikazuje meteorološke informacije objedinjuje privatne i javne automatske meteorološke postaje u sustav poznatiji pod nazivom mreža automatskih meteoroloških postaja. U mrežu je uključeno više od 300 meteoroloških postaja s područja Hrvatske, pri čemu oko trećine meteoroloških postaja dolazi s područja Istarske i Primorsko-goranske županije.

Od automatske meteorološke postaje do preglednih podataka
Od automatske meteorološke postaje do preglednih podataka

Priključi se u Istramet mrežu

Svi podaci dobiveni pomoću automatskih meteoroloških postaja javno su dostupni i lako dohvatljivi na stranicama Istrameta. Svi se podaci s meteoroloških postaja trajno arhiviraju u intervalu od najmanje 5 minuta, a arhiva podataka u svakom trenutku dostupna je vlasnicima meteoroloških postaja.

KONTAKTIRAJTE NAS!

Svi postojeći vlasnici mogu priključiti svoju automatsku meteorološku postaju u Istramet mrežu meteoroloških postaja, bez obzira na model meteorološke postaje i sustava za obradu podataka kojeg koriste.

Svi budući korisnici meteoroloških postaja mogu u nastavku pogledati više o pojedinim modelima meteoroloških postaja.

Osnovni model meteorološke postaje

Osnovni model Istramet meteorološke postaje
Osnovni model Istramet meteorološke postaje

Osnovni model mjeri osnovne meteorološke parametre: temperaturu i vlažnost zraka, smjer i brzinu vjetra te oborine. Osnovni model pruža kvalitetan uvid u aktualno stanje vremena za većinu djelatnosti i dovoljan je za kvalitetan pregled arhive podatka i uočavanja klimatskih trendova.

Instalacija se vrši na lokacijama na kojima postoji napajanje i pristup internetu, a slanje na internet vrši se pomoću Istramet sustava za obradu i slanje podataka (Linux) koji se instalira na mini-računalo, pri čemu se dodatno štedi električna energija (nije potrebno stolno računalo ili laptop) i internet promet.

Napredni model meteorološke postaje

Napredni model Istramet meteorološke postaje
Napredni model Istramet meteorološke postaje

Napredni model meteorološke postaje osim osnovnih parametara nudi mogućnost dodatnih senzora poput senzora za temperaturu mora, senzora za mjerenje UV indeksa i sunčevog zračenja. Također postoji mogućnost instalacije senzora za primjenu u agronomiji: senzor za vlaženje lista, senzori za temperaturu i vlagu tla (najviše na 4 dubine).

Instalacija se vrši na lokacijama na kojima postoji napajanje i pristup internetu, a slanje na internet vrši se pomoću Istramet sustava za obradu i slanje podataka (Linux) koji se instalira na mini-računalo.

Energetski neovisna meteorološka postaja + GSM/GPRS komunikacija

Energetski neovisna Istramet agrometeorološka postaja
Energetski neovisna Istramet agrometeorološka postaja

Meteorološka postaja s vlastitim napajanjem i vlastitom bežičnom mobilnom komunikacijom omogućava instalaciju na svim lokalitetima unutar Hrvatske, neovisno o postojanju električnog napajanja i pristupa internetu. Osim osnovnih meteoroloških parametara, postoji mogućnost mjerenja temperature tla na proizvoljnom broju dubina.

Za energetski neovisan model meteorološke postaje Istramet ima razvijen vlastiti sustav za prikupljanje i slanje podatka na internet.

Moguća je instalacija i ostalih modela meteoroloških postaja koje se također mogu priključiti u mrežu koristeći računalo ili mini-računalo, kao i nekih drugih mogućih kombinacija dobivenih iz prikazanih modela meteoroloških postaja.