Zimi nije kraj, Europi prijeti polarna hladnoća

Objavljeno: 17. veljače 2018. u 12:06h

Analizirajući aktualne prognostičke modele, zima u Europi kao da tek počinje. Iznad sjevernog dijela kontinenta razvija se prostrana anticiklona po čijem je rubu izgledan dotok hladnog zraka iz ruskih prostranstava.


SSW

Već nekoliko tjedana oči europskih meteoroloških stručnjaka uprte su u razvoj SSW-a (Sudden Stratospheric Warming). Riječ je o pojavi koja se odnosi na nagli porast temperature na oko 10 hPa, odnosno u stratosferi iznad 30 kilometara.

Ako pritom postoji propagacija u niže slojeve atmosfere kao što je slučaj ove veljače, izgledno je slabljenje polarnog vrtloga, odnosno zonalnog zapadnog strujanja što pogoduje razvoju anticiklonalnog “bloka” na Atlantiku i Skandinaviji.

U takvoj situaciji dolazi do značajnog odstupanja u dinamici kretanja atmosferskih sustava što posljedično dovodi do spuštanja polarne zračne mase u južne geografske širine.

Polarna hladnoća prijeti

Iako je riječ o dalekim prognoziranim terminima, sredinom 3. dekade sve je izglednije spuštanje hladne polarne mase na dio europskog kopna.

S obzirom na pouzdanost modela koja značajno opada nakon 5. dana, u ovim trenucima nemoguće je pouzdano prognozirati kuda će se glavnina hladnog zraka premještati, no polarna hladnoća svakako prijeti dijelu Europe.

Primjerice, na desetodnevnoj prognozi za Moskvu možemo uočiti veliku hladnoću uz neznatne oborine, što je znak razvoja prave zimske ruske anticiklone koja se ipak češće (prosječno) javlja sredinom ili krajem siječnja.

Idući tjedan hladno, moguć slab snijeg

Uslijed spuštanja visinske ciklone sa sjeveroistoka Europe u Sredozemlje, idući tjedan donosi pravo zimsko vrijeme. U Istri i na Kvarneru prevladavat će pretežno oblačno i hladno vrijeme uz buru, no prije toga ipak stiže kiša, o čemu možete čitati više u našoj trodnevnoj prognozi.

Povremeno su izgledne slabe oborine, u unutrašnjosti Istre snijeg, a uz obalu susnježica. Ipak, uslijed bure i slabih oborina veća snježna iznenađenja nisu izgledna, no bit će hladno, a osjećaju hladnoće doprinosit će bura.

Značajno više snježnih oborina očekuje se u unutrašnjosti Hrvatske kao i u gorju gdje će ponovno biti obilnih količina snijega. Sa snijegom vjerojatno stižu i novi problemi u prometu, stoga savjetujemo praćenje izvještaja nadležnih službi.

Prognoze sklone promjenama…

Ove klimatološke zime prognoze iza 3. dana pokazale su se poprilično nepouzdanima, odnosno sklone promjenama, kako kod praćenja dugoročnih tendencija, tako i kod predviđanja tipa oborina na manjem području.

Upravo zbog toga ove najave trebamo uzeti s ozbiljnom rezervom te biti oprezni sa zaključcima i najavama, te naravno pratiti najnovije izlaze modela i analize europskih stručnjaka. (P.R./IM).

Komentiraj

Povezane vijesti