Stiže prava jesen: Obilne oborine uz iznadprosječnu toplinu, povremeno moguć obilan snijeg u najvišem gorju!

S današnjim danom ušli smo u period promjenjivog i iznadprosječno toplog vremena uz povremene obilne oborine. Umjesto zime u naše krajeve stiže prava jesen!

Nakon što je prvi dio zime bio ekstremno sušan, čini se da će njezina posljednja trećina nadoknaditi oborinski deficit. Naime, sinoptička situacija iznad našeg dijela Europe drastično se mijenja. Prodori vlažnog zraka sa sjeverozapada kontinenta bit će sve češći, a samim time u Sredozemlju će doći stvaranja brojnih ciklona sa središtem oko Genovskog zaljeva.

Pritom će biti obilnih oborina, naročito na riječkom području. Naša 10-dnevna prognoza za Rijeku tako predviđa nekoliko vrlo obilnih oborinskih valova, a slično se očekuje i na ostatku područja.

S prolaskom ciklonalnih centara doći će do povlačenja hladnijeg kontinentalnog zraka, što će biti dovoljno da kišu u gorju zamijeni snijeg. Samim time povremeno će u najvišem gorju biti obilnijih količina snijega, no neće biti odveć hladno.

Podsjećamo da detaljno trodnevno izvješće u kojem međuostalim predviđamo i visinu snježne granice možete pročitati ovdje.

Pred nama je dakle period vrlo promjenjivog vremena uz čestu kišu, dok će u gorju povremeno biti snijega. Većih zimskih iznenađenja u nižem području i dalje nema na vidiku. (P.R./IM).

Foto: Nakon fronte prekrasni prizori diljem Istre

Nakon fronte koja je u noći na četvrtak nakratko vratila zimu u naše krajeve, čitatelji Istrameta zabilježili su prekrasne prizore diljem Istre. Galeriju pogledajte u nastavku!

U gorje konačno stiglo malo zime

Jučerašnja vrlo intenzivna hladna fronta konačno je gorju donijela snježni pokrivač, ali visine koje se bilježe zaista su skromne za doba godine.

Prema podacima DHMZ-a najviše snijega palo je u Pargu kraj Čabra, 20 centimetara. Na Zavižanu je izmjereno 18 cm, Delnicama 17 cm, a spomenimo i Sljeme s 9 cm.

Prema prvim informacijama na Učki je palo 10-ak centimetara, dok je na Platku snježni pokrivač ipak deblji. Takvom stanju doprinio je vrlo nejednolik raspored oborina, posebice njihov odnos prije i nakon zahlađenja.

U posljednja 24 sata najviše kiše palo je u Novoj Vasi (35 mm), Barbanu (30 mm) i Labinu (26 mm). Što se tiče Kvarnera, najobilnija kiša pala je u samom centru Rijeke, 50-ak mm.

Idućih dana očekuje nas stabilno vrijeme, a onda u drugom dijelu nedjelje ulazimo u period kišovitog i toplog vremena po jugu. (P.R./IM).

VIDEO Fronta zahvaća zapadnu obalu i jug Istre: tuča, susnježica i snijeg gotovo do mora!

Jak razvoj grmljavinskih oblaka nastavio se i nad zapadnom obalom Istre, kako je fronta zahvaćala to područje. Već smo pisali o jakim grmljavinskim pljuskovima na području Rijeke i istoka Istre.

Jaka grmljavinska ćelija razvila se na području između Poreča i Tinjana, te je na tom području došlo do naglog spuštanja temperature na 0°C uz tuču, susnježicu i snijeg.

Buići kraj Poreča:

Baderna:

Video: Petar Radovan
Vijest napisao: Alen Šterpin

Fronta zahvatila naše krajeve; nevrijeme u Rijeci, snijeg do Matulja!

Fronta koju već danima najavljujemo, zahvatila je večeras naše područje. Još je u poslijepodnevnim satima jače zahlađenje uz kišu zahvatilo sjever Hrvatske, a snijeg se navečer spustio mjestimice do nizina.

Jaka tuča u Rijeci

Brzim premještanjem prema Gorskom kotaru i riječkom području, fronta je donijela osjetni pad temperature na tom području. Kišu je u gorju ubrzo zamijenio snijeg koji se mjestimice uz jače oborine spustio i do nižih područja. S dolaskom hladnog zraka zabilježeno je nekoliko grmljavinskih pljuskova praćenih tučom, posebice na području grada Rijeke gdje je došlo i do stvaranja nanosa tuče (akumulacije) na tlu!

Snijeg do Matulja

S probijanjem hladnoće i jakim intenzitetom oborina, uz tuču je na području Matulja zabilježeno i padanje snijega! Više je snijega uz značajnije stvaranje snježnog pokrivača zabilježeno u višim predjelima, zaleđu Matulja te posebice na Učki.

Zahlađenje zahvaća Istru uz olujne udare vjetra

Nakon Rijeke hladna fronta premješta se dalje prema jugu i jugozapadu zahvaćajući najprije sjever i istok Istre (u 22:30h u Labinu i Buzetu 3°C), te se širi preko središnje Istre i sjeverozapada dalje prema Puli i zapadnoj obali. Nagli pad temperature praćen jakim i olujnim udarima sjevernog vjetra i bure dodatno je pojačan naglim početkom oborina, nerjetko i tuče.

Najjači su udari zabilježeni na području Buzeta, do 23 m/s (preko 80 km/h).