Bura do 16 sati najjača na Buzeštini, na Goričici udari do 124 km/h

Poslijepodne se nastavilo jačanje vjetra na cijelom području, a bura za sada najjače puše na Buzeštini.

Do 16 sati najjači udar bure od čak 124 km/h zabilježila je naša postaja u Buzetu na Goričici, a izdvojimo i obližnji Sveti Ivan sa 108 km/h. Na Kvarneru je također vjetrovito, no za sada su brzine koje mjere meteo postaje niže u odnosu na Buzeštinu.

Razmjerno vjetrovito je i na zapadu Istre, a vjetar je najjači u Novigradu (54 km/h) i Umagu (44 km/h).

Meteoalarm izdao upozorenje, poslijepodne i navečer udari bure jači do 185 km/h!

Povodom večerašnjeg jačanja bure službeni Meteoalarm za riječku regiju izdao je najjači crveni stupanj upozorenja!

Poslijepodne i navečer na tom području očekuju udare bure od 110-185 km/h. Niži stupanj upozorenja izdan je i za Gorski kotar i Liku, a odnosi se na jak, mjestimice i olujan sjeveroistočni vjetar. Udari vjetra pritom mogu prelaziti 65 km/h.

U Dalmaciji se također prema Meteoalarmu očekuje jaka bura s olujnim, a navečer i orkanskim udarima. Prosječna brzina vjetra kretat će se od 40-75 km/h, a udari mogu dostizati i 145 km/h.

Tinjan: Čist zrak važniji od toplinske i električne energije

Protivljenje mještana planiranoj izgradnji energane na drvnu biomasu u poslovnoj zoni Pauletići, o čemu je nedavno bilo riječi na raspravama o izmjenama prostornog plana i na izvanrednoj sjednici tinjanskog vijeća, bilo je razlog sazivanja zbora mještana na kome su stavove i mišljenja iznijeli i investitori i protivnici ove izgradnje te nezavisni stručnjaci i brojni žitelji Tinjanštine.

U tinjanskom Domu mladih okupilo se više od stotinu ljudi, a zbor je otvorio predsjednik općinskog vijeća Vlado Ivetić podsjetivši na peticiju mještana Kringe sa 132 potpisa kojom traže da se iz prostornoplanskih odredbi izbriše mogućnost izgradnje ikakvih energetskih objekata na biomasu u zoni Pauletići.

U ime investitora, tvrtke DONIS, projekt energane odnosno “kogeneracijskog postrojenja na drvnu biomasu” obrazložio je Zoran Fabris. Budući da se planira modernizacija postojeće pilane ove tvrtke, puštene u pogon 1995. godine, s proširenjem pogona i izgradnjom sušare za drvo koju bi zagrijavala toplana na drvnu sječku, i budući da postoje državni poticaji za energane na obnovljive izvore energije, plan modernizacije proširen je pretvaranjem toplane u postrojenje koje bi osim 3 MW toplinske energije proizvodilo još i 1,3 MW električne energije. Tako zamišljeni pogon zaposlio bi deset novih radnika, povrh postojećih 25, a zajednica bi od toga imala koristi i kroz mogućnost korištenja toplinske energije za grijanje stambenih ili turističkih objekata ili poljoprivrednih plastenika, te kroz mogućnost prodaje drvne mase s vlastitih imanja. “Kad energana proradi, u Kringu će dnevno dolaziti dva kamiona više nego dosad, a planirano vrijeme rada energane je 8.000 sati godišnje, odnosno 300 dana bez prestanka “, rekao je.

Potom je, kao nezavisni stručnjak s 25 godina iskustva u projektima s biomasom, Stjepan Risović sa zagrebačkog Šumarskog fakulteta rekao da je drvna biomasa jedan od čišćih energenata i da se tri takve toplane upravo grade u Zagrebu. Drugi nezavisni stručnjak, Viktor Dragičević s riječkog Tehničkog fakulteta, rekao je da predviđena tehnologija ove energane odgovara suvremenim standardima, da su emisije u okoliš daleko ispod propisanih standarda, a da je posebno dobra strana ovog projekta korištenje pare.

Vinko Mofardin je kao predstavnik potpisnika peticije ponovno upozorio da aktualne prostornoplanske odredbe omogućavaju korištenje bilo kakve biomase u zoni Pauletići i predložio da se onemogući “izgradnja takvih postrojenja u našem okruženju”. U raspravi je zatim sudjelovao veći broj nazočnih, a najviše njih je izrazilo zabrinutost zbog emisija štetnih tvari iz buduće energane u okoliš te o tome zahtijevalo egzaktne podatke.

Većina sudionika rasprave, pogotovo oni koji su rekli da žive u neposrednoj blizini lokacije buduće energane, izrazila je oštro protivljenje ovom projektu. (Davor ŠIŠOVIĆ/Glas Istre)

Bura posvuda u jačanju: U Cerniku 21 m/s, Buzetu i Mavrincima 20 m/s

Uslijed produbljavanja ciklone iznad južne Italije bura postupno jača na cijelom području.

Bura trenutno najjače puše na Kvarneru i Buzeštini. Do podneva izdvojimo Cernik kraj Grobnika (21 m/s), Buzet i Mavrince (20 m/s), Kukuljanovo (19 m/s) te Hreljin (18 m/s).

U nastavku poslijepodneva bura će dodatno jačati, a svoj vrhunac dostići će u noći na petak kada će na poznatim lokalitetima biti olujnih, odnosno podno Velebita orkanskih udara. Postupno slabljenje vjetra očekujemo u drugom dijelu petka, dok će u subotu buru zamijeniti sjeverozapadnjak.

Detaljnu prognozu možete pročitati ovdje. 

Zbog zlatne žutice krče se vinogradi i spaljuje loza

Već dulje vrijeme stručnjaci upozoravaju na pojavu zlatne žutice vinove loze, opasne bolesti koja napada vinograde i u našim krajevima. Potkraj 2014. godine ova je bolest u Istri i službeno registrirana, i od tada se službeno provode mjere njezina suzbijanja. Mjere su bolne: ako je zlatnom žuticom zaraženo manje od 20 posto trsova u vinogradu, vade se samo zaraženi trsovi i uništavaju spaljivanjem.

Ako je međutim zaraženo više od 20 posto trsova, mora se iskrčiti i uništiti cijeli vinograd da se zaraza ne bi dalje širila. Zdravi odnosno još nezaraženi vinogradi moraju se tretirati insekticidima radi suzbijanja prijenosnika ove bolesti, američkog cvrčka. Takva prevencija mora se, u biti, provoditi zauvijek.

Kako, naime, saznajemo od službe za odnose s javnošću Ministarstva poljoprivrede, u Hrvatskoj se zbog eventualnih pojava i širenja skupine bolesti koje se zajedničkim imenom nazivaju žutice vinove loze sustavni nadzor provodi od 2002. godine, a za to su zaduženi Fitosanitarna inspekcija i Zavod za zaštitu bilja Hrvatskog centra za poljoprivredu, hranu i selo. Riječ je o rutinskim praćenjima u sklopu godišnjih programa rada ovih institucija, a taj se nadzor redovito financira iz državnog proračuna. Tek je 2008. godine u Hrvatskoj utvrđena pojava bolesti iz skupine žutica, ona koju stručnjaci nazivaju Bois noir.

Zaraza “ovom našom” zlatnom žuticom vinove loze, čiji uzročnik nosi stručni naziv Grapevine flavescence dorée MLO, a koju prenosi američki cvrčak Scaphoideus titanus, na području Hrvatske prvi je put utvrđena 2009. godine u Vivodini, u Karlovačkoj županiji. Nakon tog prvog nalaza, stručnjaci Zavoda za zaštitu bilja su radi informiranja javnosti izradili brošuru o simptomima zaraze i suzbijanju ove bolesti koju su zajedno s fitosanitarnim inspektorima dijelili na terenu prilikom obavljanja nadzora. Istarska županija je uključena u program nadzora od samog početka njegove provedbe, navodi se u odgovoru Ministarstva poljoprivrede na naša pismeno dostavljena pitanja, a prvi nalaz zlatne žutice vinove loze na području Istre potvrđen je 2014. godine u uzorcima uzetima u vinogradima u Kašteliru i u Lovrečici.

Sukladno naredbi o poduzimanju mjera za sprječavanje širenja i suzbijanje zlatne žutice vinove loze, u vinogradima na te dvije lokacije naređene su mjere uklanjanja i uništenja spaljivanjem zaraženih trsova zajedno s korijenjem, a naređena je i preventivna mjera obveznog suzbijanja američkog cvrčka Scaphoideus titanus odgovarajućim insekticidima.

Tijekom nadzora na području Istarske županije u 2015. godini uočeno je da se zlatna žutica naglo proširila izvan prvotnih žarišta zaraze otkrivenih u 2014. godini (kada su pogođeni bili samo Kaštelir i Lovrečica).

Tako se danas zaraženim područjima službeno smatraju teritoriji općina i gradova Brtonigla, Kaštelir-Labinci, Tar, Višnjan, Vižinada, Buje, Novigrad i Umag, a fitosanitarna inspekcija Ministarstva poljoprivrede će nakon dovršetka laboratorijskih analiza uzoraka uzetih na tim područjima izraditi novu kartu demarkiranih područja, odnosno teritorija na kojem fitosanitarni inspektor ima pravo narediti provedbu propisanih fitosanitarnih mjera: vađenja i uništavanja trsova u slučaju manje zaraze, vađenja cijelih vinograda u slučaju veće zaraze, te preventivnog tretiranja insekticidima protiv američkog cvrčka. (D. ŠIŠOVIĆ/Glas Istre)

Jutros na Pazinštini do -8°C, jak mraz ponegdje i uz obalu!

Današnje jutro osvanulo je vrlo hladno na cijelom području, a na čak 13 naših meteoroloških postaja temperatura zraka snizila se ispod -5°C.

Najhladnije je bilo na Pazinštini, odnosno u Ivolima gdje je izmjereno -7,6°C. U samom Pazinu bilo je -7°C, a ista vrijednost temperature izmjerena je i u Lanišću te Svetoj Katarini. U Buzetu je bilo -5°C, a izdvojimo i Medake te Gornji Picudo s -4°C.

Hladno je bilo i uz obalu, a pritom je najniža temperatura zraka izmjerena u Dajli (-3°C). Negativna temperatura zraka zabilježena je i u Rovinju (-2°C), ali i u uobičajeno najtoplijem Medulinu (-1°C). U gradu Puli temperatura zraka bila je u blagom plusu (1°C).

Jutro na Kvarneru također je osvanulo hladno uz temperature zraka između -3°C u Njivicama na Krku i 6°C koliko je izmjereno na Malom Lošinju.

Što se tiče cijele zemlje i službenih podataka DHMZ-a, najniža temperatura izmjerena je na Zavižanu, a iznosila je točno -7,6°C koliko je međuostalim izmjereno na našoj najhladnijoj postaji u Ivolima.