U srcu smo zime, jutros se mjestimice zaledilo i more

Objavljeno: 07. siječnja 2017. u 13:49h

Cijela se Hrvatska nalazi u zagrljaju prave siječanjske zime, a iako je glavnina hladnog zraka Istru zaobišla, jutrošnji prizori dostojni su srca zime.


Najhladnije u gorju

Jutros je najhladnije bilo na vrhu Učke gdje se temperatura zraka snizila na -15,4°C. Iako je noćno ohlađivanje povremeno ometao vjetar, temperatura zraka u unutrašnjosti Istre mjestimice se snizila na -12,9°C koliko je izmjereno u najhladnijim Ivolima u okolici Pazina.

Hladnih -10°C zabilježeno je u Pazinu, Buzetu i Livadama, a hladno je bilo i uz obalu. Prema našim meteorološkim postajama u Puli, Medulinu, Rovinju, Dajli i Umagu bilo je -5°C, a slične temperature izmjerene su i na kvarnerskim otocima. Na dijelovima obale gdje postoji dotok slatke vode mjestimice je došlo do smrzavanja mora, čemu svjedoče jutrošnji prizori iz Antenala.

Na Zavižanu -20,6°C

Gledajući cijelu Hrvatsku jutros je najhladnije bilo na Zavižanu gdje se temperatura zraka snizila na čak -20,9°C. Zahvaljujući vedrini i izostanku jačeg vjetra u Karlovcu je izmjereno hladnih -17,5°C, a vrijedi izdvojiti i Ogulin s -17,4°C.

Što se tiče snijega, pogled na visine koju su izmjerili motritelji DHMZ-a i nije posebno dojmljiv. Najviše ga ima na Zavižanu (20 cm) te u Ogulinu (18 cm). Spomenimo i Delnice (15 cm) te Gospić (13 cm). Na sjeverozapadu Hrvatske snijega ima u malim količinama, do 1 cm. (Petar Radovan/Istramet).

Komentiraj

Povezane vijesti