Split: Sedam požara spojilo se u jedan

Objavljeno: 17. srpnja 2017. u 20:28h

Na području Splitsko-dalmatinske županije po vrlo nepovoljnim uvjetima i pomognuti snažnim vjetrom gori 12 požara, koje gasi oko 400 ljudi s više od 100 vatrogasnih vozila i uz pomoć kanadera i air-traktora, rekao je novinarima u ponedjeljak predvečer vatrogasni zapovjednik Splitsko-dalmatinske županije Dražen Glavina.


Kod Sitna Gornjeg brani se kuća po kuća, kanaderi pomažu da mogu prići vatrogasne snage, a slično je kraj Tugara, gdje je vatra odmaknuta od kuća, ali zbog vjetra može opet promijeniti smjer, kazao je Glavina.

– Dislocirali smo sve ljude i digli domaće snage koliko smo god mogli, tako da u prosjeku na svakom požaru sada gasi po 30 vatrogasaca plus veliki požar kod Sitnog na kojem je puno više ljudi, rekao je.

Situacija se u poslijepodnevnim satima jako zakomplicirala na području Žrnovnice, posebice u mjestu Privor, ali i u niz drugih obližnjih mjesta. Čitava Žrnovnica oko 18 sati ostala je bez struje, a s obzirom da je nakon kraćeg zastoja vjetar opet počeo jačati, vatrogasci su se našli u dodatnoj nevolji. Kasno poslijepodne zbog gustog je dima zatvorena za sav promet cesta Solin-Klis.

U Žrnovnici su iza 19 sati iz nekih dijelova mjesta evakuirana djeca, javila je Slobodna Dalmacija, koja navodi da stanovnici vode imaju na ‘kapaljku’.

Požar se širi se od istoka prema zapadu, jedna fronta se spušta južno prema TTTS-u i Kamenskom polju. Druga fronta kreće prema Karepovcu, a neslužbeno se doznaje da je vatra zahvatila jugoistočni rub deponija.

U Kučinama su stanovnici maknuli većinu automobila, dio mještana je ostao čuvati kuće, a oko 10-15 auta je izgorjelo i nagorjelo.

Požar je u Mravincima došao do zgrade Specijalne policije, dvije kuće su nagorjele, ali Nova TV javlja da je policijsku zgradu vatra prošla te da je krenula prema Solinu.

Vatra je stigla do groblja u Mravincima, čempresi se ruše, Solinjanji nastoje pomagati vatrogascima. Građani pile borove i polijevaju vodom vrtove.

Za promet je zatvorena i Jadranska magistrala.

Kaos u Privoru

U zaseoku Privor, kao što smo već javljali, potpuni je kaos. Izgorjelo je nekoliko kuća. Vatra prođe dva kilometra u pola sata!

Sveto Marinović (68) izvukao je iz kuće Vladu Hrnjičića, slijepog susjeda.

– Ja ne vidim! Upomoć, pomozite mi – vikao je, priča Sveto čija kuća je u potpunosti izgorjela.

– Godinama smo je supruga i ja gradili. A sad sve gotovo. Nema ničega vise. Ovdje sam odučio provesti ostatak života, došao sam iz Austrije, dodao je.

Sedam požara spojilo se u jedan

Vatreni obruč dug 15 kilometara stvorio se kada se sedam odvojenih požara spojilo u jedan, javlja Radio Dalmacija. Južna, sjeverna i istočna strana Žrnovnice su u plamenu, a sjeverni krak požara širi se prema Kučinama i Mravincima. Zabrinjavajuće je i što je raketna baza u Žrnovnici okružena vatrom.

Slušatelji se u eter Radio Dalmacije javljaju i plačnim glasom mole pomoć jer se vatra strahovitom brzinom širi na Kučine i Mravince. (jutarnji.hr).

Komentiraj

Povezane vijesti