Reportaža: Doživjeti Učku u novoj dimenziji

Objavljeno: 14. studenoga 2017. u 20:24h

Zaljubljenik u prirodu i sportaš Goran Modrušan danas nam je poslao reportažu sinoćnjeg uspona na Učku po snijegu i olujnoj buri. U nastavku prenosimo doživljaje!


Prateći prognostičke modele dostupne na Istramet portalu, uočili smo da će glavnina oborina stati do popodnevnih sati. Iako smo snijeg i noć na Učki doživjeli već više puta, ovaj put nas je privukao vjetar. Najava orkanske bure, bila je idealna prilika za doživjeti Učku u novoj dimenziji.

Poznata staza osiguravala nam je siguran put te zagarantiran doživljaj. Neopisivo mi je kad Učku doživim u okolnostima kao jučer…radni tjedan, noć bez mjeseca, odlična vidljivost (čak i bez čeone lampe), snijeg, mir i tišina…ali samo do izlaska na Sedlo. Tako se situacija značajno promijenila.

Pod naletima vjetra više nismo guštali u pogledima prema osvijetljenim mjestima Istre već u smjeru sljedećeg koraka. Očekivali smo, ali i dobili vjetrovit uspon po grebenu prema Vojaku, ali na samom vrhu se nije moglo stajati. Ispred same kule vjetar je doslovce nosio sve pred sobom.

Snijega nema pretjerano puno…oko 10-15 cm, u zapusima i do 50 cm, ali na mjestima udara vjetra ga gotovo i nema.

Po dolasku na vrh i obaveznog fotodokumentiranja vratili smo se istim putem u Velu Učku.

Temperatura i nije bila pretjerano niska…oko -1 °C … 0 je bila u Veloj Učki u 21 h.

Sveukupno smo hodali nešto manje od 3 sata uključujući stanke. (Pripremili: Elvis Modrušan i Goran Modrušan)

Komentiraj

Povezane vijesti