Neuobičajene temperaturne i oborinske anomalije obilježile prosinac

Objavljeno: 11. siječnja 2018. u 18:53h

DHMZ je izdao klimatološku analizu za prosinac koju prenosimo u cijelosti.


Iz analize možemo iščitati kako je Istra imala temperaturno prosječan prosinac, dok je u nizinama unutrašnjosti zemlje odstupanje ponegdje bilo veće od 3 °C.

Zbog magle i niske naoblake (inverzije) koje su česte u nizinama unutrašnjosti u hladnijem dijelu godine, u prosincu češće svjedočimo obrnutim temperaturnim anomalijama.

Odstupanje temperature

Srednja mjesečna temperatura zraka u Hrvatskoj za prosinac 2017. godine bila je na većini postaja viša od prosjeka prosjeka (1961. – 1990.). Anomalije srednje mjesečne temperature zraka nalaze su u rasponu od -0,8°C (Zavižan) do 3,3°C (Sisak).

Odstupanja apsolutne minimalne temperature zraka za prosinac 2017. godine bila su većinom iznad odgovarajućeg prosjeka (1961. – 1990.), a nalazila su se u rasponu od -0,5°C (Komiža) do 6,3°C (Bjelovar i Osijek).

Usporedba s raspoloživim nizom analiziranih postaja pokazuje da u prosincu 2017. godine nije bilo rekordnih vrijednosti apsolutne minimalne temperature zraka.

Prema raspodjeli percentila, toplinske prilike u Hrvatskoj za prosinac 2017. godine opisane su sljedećim kategorijama: normalno (sjeverni, srednji i južni Jadran), vrlo toplo (istočna Hrvatska te dio sjeverne i središnje Hrvatske) i toplo (preostali dio Hrvatske).

Odstupanje oborina

Analiza količina oborine za prosinac 2017. godine koje su izražene u postotcima (%) višegodišnjeg prosjeka (1961. – 1990.) pokazuje da su količine oborine u cijeloj Hrvatskoj bile većinom iznad prosjeka.

Usporedba s višegodišnjim prosjekom pokazuje da se količine oborine za prosinac 2017. godine nalaze u rasponu od 58% višegodišnjeg prosjeka u Hvaru (53,1 mm) do 251% tog prosjeka u Pazinu (226,9 mm).

Oborinske prilike u Hrvatskoj za prosinac 2017. godine opisane su sljedećim kategorijama: normalno (istočna Hrvatska, šire područje Karlovca, dio sjeverne Hrvatske, dio sjevernog Jadrana te srednji i južni Jadran), vrlo kišno (šire područje Bjelovara, Pazina i Poreča) i kišno (preostali dio Hrvatske). (DHMZ).

 

Komentiraj

Povezane vijesti