GFS prognostičke karte za Hrvatsku

GFS (Global Forecast System) najpoznatiji je prognostički model kojeg razvija američki Nacionalni Centar za prognoze (NCEP). Prognoze se izrađuju 4 puta dnevno za cijeli svijet i to do 14 dana unaprijed. Na Istrametu možete pratiti posebno dizajnirane karte visoke rezolucije za područje Hrvatske za narednih 10 dana.


gfs

Kako tumačiti prognostičke karte

GFS prognostički materijali izravan su produkt modela. Služe kao pomoć prognostičaru da vizualizira ponašanje atmosfere tijekom prognoziranog razdoblja. Svaki prognostički model ovisi o kvaliteti prognostičkog softvera koji izrađuje prognozu na temelju sustava diferencijalnih jednadžbi. Nijedan model ne može sa 100-postotnom sigurnošću predvidjeti stanje atmosfere u budućnosti zbog nepoznavanja točnih početnih uvjeta i determinističkog kaosa.

Kontakt: alen.sterpin (at) istramet.hr

Temperatura zraka na 2 metra

Očekivane temperature zraka na 2 metra od tla, odnosno temperature zraka koje se svakodnevno koriste u prognozi i opisu vremena.

Temperatura zraka na 850 hPa

Sloj atmosfere od 850 hPa nalazi visini otprilike 1500 metara. Vrlo važan parametar u prognoziranju vremena, pošto se sloj 850 hPa smatra najnižim slojem slobodne atmosfere i služi za praćenje kretanja zračnih masa.

Oborine

Očekivana količina kiše u terminima od 3 sata. Odnosi se na period 3 sata unazad od odabranoga termina. Crvene točkice označavaju pojavu konvektivnih oborina.

Vjetar

Očekivani smjer i brzina vjetra pri tlu (standardno se mjeri na 10 metara od tla). Jačina vjetra prikazana je preko obojane skale i duljine vektora.

Naoblaka

Prikazuje postotak neba prikriven ukupnom naoblakom, no to nije glavni pokazatelj da li će nebo biti jako oblačno ili malo oblačno. Primjerice, tanka visoka naoblaka koja jedva djelomice zaklanja sunčeve zrake može ovdje biti prikazana kao najtamnija nijansa (100%). Crvene točkice označavaju pojavu konvektivne naoblake.

Udari vjetra

Očekivani smjer i najjači udari vjetra pri tlu za odabrani termin. Jačina vjetra prikazana je preko obojane skale i duljine vektora.

Tlak

Prikazuje tlak zraka sveden na razinu mora za područje Hrvatske za odabrani termin.

Vlažnost

Relativna vlažnost u postocima na 2 metra od tla, odnosno vlažnost zraka koja se često spominje u meteoroloških izvještajima.

Ukupne oborine

Parametar koji prikazuje ukupne oborine (sumu oborina) do odabranog termina. Dakle ako se odabere termin +180h, karta prikazuje sumu oborina od 0 do 180 prognoziranog sata.