Konačno stigla bura i zahlađenje

Objavljeno: 29. prosinca 2016. u 16:27h

Protekle noći nad naše područje počeo je dotok hladnog zraka sa sjeveroistoka Europe, temperature zraka osjetno su se snizile, a zapuhala je jaka bura.


Maksimalne temperature konačno posvuda ispod 10°C

U pojedinim dijelovima Istre prvi put u posljednjih 20 dana maksimalne dnevne temperature nisu rasle iznad 10°C. Uz umjerenu, na udare i jaku buru nismo se mogli oteti dojmu prave zime. Maksimalne temperature bile su ujednačene na cijelom području, kretale su se između 6°C u unutrašnjosti Istre i 10°C ponegdje uz zapadnu obalu poluotoka.

2-3 stupnja Celzija hladnije bilo je na Kvarneru, a zahlađenje se najviše osjetilo u višem gorju. Primjerice, maksimalna temperatura zraka na Zavižanu tako je iznosila -9°C, dok se na Učki usprkos obilju sunčanog vremena nije penjala iznad hladnih -3,9°C.

Male količine snijega

Iako je tokom jučerašnjeg dana sukladno najavama u unutrašnjosti ponegdje padao umjeren snijeg, do stvaranja značajnijeg pokrivača nije došlo. Prema mjerenju DHMZ-a, jutros su na Puntijarki izmjerena 3 cm, u Parg Čarbu pala su 2 cm, a Crnom Lugu tek 1 cm.

Time se nastavila zaista slaba snježna sezona u gorju, no prema aktualnim prognostičkim modelima početkom siječnja to će se promijeniti. (Petar Radovan/Istramet).

Komentiraj

Povezane vijesti