Kaos u Dalmaciji: U Privoru gore kuće, požar u Žrnovnici guta sve pred sobom

Objavljeno: 17. srpnja 2017. u 19:33h

Cijeli dan u dijelovima Dalmacije traje borba s požarima. Vatrogascima u pomoć stižu kolege iz unutrašnjosti, a na teren je poslana i vojska.


U Splitsko-dalmatinskoj županiji vatra je stigla nadomak Splita. Osobito je teško u Žrnovnici, na udaru su mjesta nedaleko od Splita – Srinjine, Tugare, Gornje Sitno. Sjevernije, u Šibensko-kninskoj županiji, gori brdo Kozjak u općini Kijevo. U Zadarskoj županiji posebno je teško stanje u Vrani i na području prema Ceranjima Donjim.

Kučine:

Prema najnovijim informacijama, sanira se dio požarišta na desecima kilometara od Tugara do Žrnovnice. Veći dio požara je pod nadzorom. Vatrom je okružena raketna baza u Žrnovnici, no ministar obrane Damir Krstičević vjeruje da će je gasitelji obraniti, rečeno je i kako je cijela baza smještena pod zemljom, pa vatra ne može učiniti štetu.

Nadljudskim naporima obranjeno je mjesto Sitno Donje kod Mosora. Kuće su stradale, a od šuma, maslinika i polja ostala su zgarišta. Oko 15 sati su uzletjeli kanaderi koji pomažu u gašenju tog požara, doznaje se od Tomislava Vuke, pomoćnika glavnog vatrogasnog zapovjednika za priobalni dio Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS).

Kanaderi jutros nisu mogli letjeti jer su imali jake turbulencije pa su radili na drugim požarištima, primjerice u Hvaru, točnije Bogomolju. Oko tri sata su se meteo prilike smirile, pa su i kanaderi uzletjeli. Trenutno su dva kanadera na terenu, a uskoro će stići i treći. Na cijelom zbornom području Dalmacije trenutno imamo 20 požara koja gasimo ili nadziremo. U Splitsko-dalmatinskoj županiji je pet požara, u Šibensko-kninskoj isto toliko, a u Zadarskoj županiji gori na četiri mjesta, kazao je Vuko.

U Sitnom Gornjem i Donjem stradalo je nekoliko objekata, a mnogo ljudi tražilo je pomoć liječnika zbog izloženosti dimu i pepelu. Budući da vetar mijenje smjer ne može se znati koliko će dugo trajati gašenje. Prema najnovijim informacijama, požar plamti na području dugom oko deset kilometara i širokom nekoliko kilometara, a i dalje se širi. Cijelo opožareno područje prekriveno je gustim dimom. Gori i na zadarskom području, Hvaru…(HRT).

Komentiraj

Povezane vijesti