2017. je u gotovo cijeloj zemlji bila ekstremno topla

Objavljeno: 12. siječnja 2018. u 09:42h

Srednja godišnja temperatura zraka za 2017. godinu na području Hrvatske bila je iznad višegodišnjeg prosjeka (1961. – 1990.).


Anomalije srednje godišnje temperature zraka nalaze se u rasponu od 0,6°C (Komiža) do 2,1°C (Bjelovar i Zagreb-Grič).

Prema raspodjeli percentila, toplinske prilike u Hrvatskoj za 2017. godinu opisane su dominantnom kategorijom ekstremno toplo dok je šire područje Daruvara te dio srednjeg i južnog Jadrana svrstano u kategoriju vrlo toplo.

Oborine

Analiza godišnjih količina oborine koje su izražene u postotcima (%) višegodišnjeg prosjeka (1961. – 1990.) pokazuje da je u 2017. godini u Hrvatskoj na većem broju analiziranih postaja količina oborine bila viša od prosjeka dok je u Varaždinu bila jednaka prosjeku.

Usporedba s navedenim višegodišnjim prosjekom pokazuje da se količine oborine za 2017. godinu nalaze u rasponu od 66% (Split- Marjan) do 130% (Mali Lošinj) spomenutog prosjeka.

Šire područje Splita nalazi se u kategoriji ekstremno sušno dok se dio južnog Jadrana nalazi u kategoriji vrlo sušno. Šire područje Bjelovara i Knina nalazi se u kategoriji sušno.

Dio sjevernog Jadrana nalazi se u kategoriji vrlo kišno dok je šire područje Zadra, Zavižana, dio Istre i Kvarnera te šire područje Slavonskog Broda svrstano u kategoriju kišno. Preostali dio Hrvatske nalazi se u kategoriji normalno. (DHMZ).

Komentiraj

Povezane vijesti